Loading ...
home » spaces » Universal Transfer Switch » discussion » General » UTS10BI suddenly cut power to 2 Circuits when on Line Power

UTS10BI suddenly cut power to 2 Circuits when on Line Power

Discussion in Universal Transfer Switch started by Robert , 25 days ago
Login  to follow, share, and participate in this space.
Not a member?Join now
  • bob.adams
    Robert
    New Member
    New Member
    Robert 25 days ago

    Here is the situation - we were operating on normal line power...no issues....then without any provocation that we can think of, two circuits (#3 and #4) cut power to the line.   Circuit #3 was powering a Samsung refrigerator, and circuit was powering at the time a Cuisinart Griddler (https://www.cuisinart.com/products/grills/gr-4n/ ).  Note that the Cuisinart griddler consumer 1500 watts (10 amps) and was connected to a GFI circuit separate from the refrigerator.

    Neither house circuit breaker was tripped....and neither of the cartridge fuses inside the UTS10BI were blown.   Only when we started to trace the power did we see that the output from the UTS10BI for the specific circuits was not allowing power to flow...but power was going into each circuit on the UTS10BI and thru the fuses.   When we went to the LCD panel we could see after pressing a few buttons that there was a messge that said "over voltage - press any button to reset" (or something like that.....we pressed the button to reset it...heard some clicking noises ... and then power was restored.

    Question:   What could have caused the UTS10BI to be in this situation?   Why were just two circuits affected?  How can I prevent this from reoccuring?

    I appreciate any and all insight that this forum can provide !!!

    Thank you ! 

  • UnexpectedBill
    William
    Apprentice
    Apprentice
    William 15 days ago (in response to Robert)

    I'm not at all familiar with the UTS10BI, so the following are just some educated guesses that might be worth looking into.

    1. When an electric motor shuts off, there can be an enormous inductive pulse created on the power line. Time it just right and maybe this would upset whatever logic the UTS10BI uses to determine the presence of excessively high line voltage.

    2. Have you noticed lights brightening (instead of dimming) when large electrical loads start up? This would be an indication of a loose or faulty connection to the neutral conductor. It's a very dangerous situation, and would warrant the immediate attention of an electrician.

    3. Is all of the electrical service equipment, especially that leading up to the two circuits in question, in good working condition and not by any chance overloaded?

    It's possible that the problem might never recur. If you're not sure, the safest thing to do would be to contact a reputable electrician in your area and have the wiring inspected.

  • Page 1 of 1 (2 items)
Choose your language:  English  
powered by Communifire
Version 5.0.5741.40378